Son dönemde görülme sıklığı artmaya başlayan kanser türlerinden biri olan safra yolu kanseri, görülme sıklığı arttığı için daha çok merak ediliyor ve araştırılıyor.
Kanser hastalığının birçok farklı türü var. Mesela safra yolu kanseri. Genel yapı aynı olsa da ve hastalığın tanıtımı aynı olsa da gelişim gösterdiği bölge değişiklik gösterebiliyor. Vücudun farklı bölgelerinde farklı evrelerde kanserler gerçekleşebiliyor.
Sık karşılaşılmaya başlayan kanser türlerinden biri olmaya ilerleyen bu türün, ne olduğuna ve tedavi konusunda neler yapılabileceğine geçelim.
Safra Yolu Kanseri Nerede Oluşur ve Nedir?
Safra yollarının görevi, sindirim için hazırlanan sıvının safra yollarına taşınmasını sağlamaktır. Bağlantı olarak bakmak istesek, karaciğerin safra kesesi ve ince bağırsaklarla bağlantısını sağlamak safra yollarının görevidir.
İşte safra yolu kanseri, tam olarak bu kısımlarda oluşan kanserlerdir. Bu kısımda oluşan kanserler, tüm sistemin dengesini bozan kanserler olarak biliniyor ve tedavisi de oldukça zor.
Şu an nadir görülen kanser türlerinden ama yaygınlaşma potansiyeli yüksek olan bir tür olduğu için başta söylediğimiz gibi araştırmalara konu oluyor.
Belirtileri Neler?
Genelde 50 yaşın üzerine çıkan kişilerde gözüküyor olsa da aslında yaşı pek olmayan bu kanser türünde ilk detayı veren belirtiler olacaktır. Belirtileri gördüğünüz an, bir ya da birkaç belirti bir araya geldiği zaman hemen doktorunuza başvurmanız gerekiyor. Kanserin belirtilerine gelince:
- Şiddetli ve tekrarlayan karın ağrısı
- Halsizlik ve yorgunluk hali
- İstemsizce kilo kaybının yaşanması.
- Dışkının beyaz renkli bir hal alması.
- Ciltte sararma ve sarılık hastalığının oluşması
- Aşırı kaşıntı durumunun oluşması.
Bu belirtileri yaşadığınız zaman, uzman doktorlardan destek almalı ve mutlaka ama mutlaka kontrollere gitmeniz gerekmektedir. Kontroller için sindirim sistemi hastalıkları uzmanları ile görüşmeniz gerekiyor.
Size yapılacak olan tetkikler neticesinde safra yolu kanseri için derecelendirme yapılması da mümkün olacak. Hangi evreye ve gerçekten böyle bir hastalık mı yaşıyorsunuz bunu anlamış olacaksınız. Tedavi şart mı derseniz tabii ki tedavi şart.