Ana sayfa Genel Sedef Hastalığı

Sedef Hastalığı

2878
0
Sedef Hastalığı

Sedef hastalığı, Kırmızı ya da pembe olabilen hafif kabarık deri üzerinde parlak, beyaz, kalın, kuru kepekler görülmesi sedef hastalığından kaynaklanan bir deri hastalığıdır. Dünya nüfusunun yüzde 2’sinden görülür. Her yaşta ortaya çıkabilir. Bazı hastalarda bir ömür sürerken bazı hastalarda kısa sürede geçebilir. Bulaşıcı değildir.

Sedef Hastalığının Nedenleri

Günümüzde tam olarak nedeni bilinmiyor. Sağlıklı deri hücreleri 28- 30 günde olgunlaşır. Sedef hastalığı olan deride ise bu süre 3-4 gündür. Hızlı çoğalan hücreler deri üzerinde birikir. Kepeklenme oluşturur. En önemli nedeni genetik etkilerdir. Bunların yanında şu durumlar bu hastalığı tetikleyebilir.

  • Stres ve sigara içme
  • Deri ya da boğaz enfeksiyonları
  • D vitamini eksiklikleri
  • Aşırı alkol alımı
  • Bazı ilaç tedavileri de sedef hastalığı ile sonuçlanabilir.
Sedef Hastalığının Belirtileri

Bu hastalıkta deri üzerinde yamalar olur. Üzeri gümüş rengi kabuk ile kaplıdır. Farklı boyutlarda olan bu kızarıklıklar saçlı deride kepekler yığın oluşturur. Hastalığın farklı çeşitleri vardır. Bu çeşitlere göre de belirtileri farklılaşabilir.

Plak Tipi Psoriasis: En çok görülen sedef çeşididir. Vücudun herhangi yerinde plaklar oluşabilir. Az veya çok olabilen plaklar kaşıntılı ve acı vericidir.

İnvers Psoriasis: Göğüs ve koltuk altı gibi kıvrımlarda olur. Bu bölgelerin nemli kalması ile kepeklenme olmadan kızarıklı nedeni ile ortaya çıkar.

Tırnak Psoriasisi: Tırnaklara yerleşebilen sedef, tırnakta kalınlaşma ve renk değişikli ile kendini belli eder.

Eritrodermik Psöriasis: En az görülen sedef tipidir. Yanma ve kaşınma ile ortaya çıkan kızarıklıklar tüm vücuda yayılabilir.

Psoriatik Artrit: El ve ayak eklemlerinin tutulması ile kendini belli eder ve büyük eklemleri de etkileyebilir.

Sedef Hastalığının Tedavisi

Uygun tedavilerle bu hastalık kontrol altına alınabilir. Hastalığın şiddetine göre farklı tedaviler uygulanabilir. Merhem, losyon gibi yerel tedaviler ile hafif rahatsızlıklar tedavi edilebilir. Sedef çok yaygın olduğunda ultraviyole ışığın değişik formlarının uygulanması ile tedavi yapılır. Ağızdan alınan ilaçlarla da sistematik tedaviler uygulanabilir.

BİR CEVAP BIRAK

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen adınızı giriniz!