Ana sayfa Genel Siroz Hastalığı Nedir?

Siroz Hastalığı Nedir?

1381
0
Siroz Hastalığı Nedir?
Siroz Hastalığı Nedir?

Siroz karaciğerde oluşan ve tehlikeli olabilen bir hastalıktır. Siroz hastalığı yavaş başlayan ancak ilerlemesi hızlı olan bir hastalıktır. Sirozun tedavisinde kullanılan farklı yöntemler olsa da siroz hastalığının seviyesi ilerlediği takdirde süreç organ nakline kadar uzayabilmektedir. Bu sebep ile de sirozun erkenden teşhis edilmesi önem taşır. Siroz hastası olan kişilerin belirtileri gördükleri anda tedavi sürecini başlatmaları önem taşır.

Siroz hastalığı karaciğerin çalışmasını zorlaştıran ve organ üzerinde yaraların oluşmasına neden olan bir hastalık türüdür. Dekompanse siroz gibi ileri seviyedeki halleri ise kişide istenilmeyen semptomların ortaya çıkmasına neden olur. Hastalığın en önemli sebebi alkol tüketimidir. Siroz hastalığı alkolizm sorunu yaşayan kişilerde sık görülen bir hastalıktır.

Siroz Tehlikeli Bir Hastalık Mıdır?

Siroz Tehlikeli Bir Hastalık Mıdır?
Siroz Tehlikeli Bir Hastalık Mıdır?

Siroz tehlikeli mi sorusu birçok kişi tarafından merak edilen bir sorudur. Siroz, tehlikeli bir hastık olup tedavisi önem taşımaktadır. Sirozun tehlikeli olması sebebi ile kişilerin erkenden tedaviye başlamaları gerekir. Karaciğerin hem yapısal hem de işlevsel olarak bozulmasına neden olan siroz hastalığında tedaviye adım adım uyulması önemlidir.

Karaciğerin dokusu bozuldukça üzerinde yaralar oluşur. Bu yaraların büyümesi ile karaciğerin işlevini yitirmeye ve tam kapasite çalışamamaya başlar. Seviye ilerlemeye devam ettiği takdirde hem karaciğerde hem de diğer organlarda büyük hasarlar meydana gelir. Siroz hastalığının tehlikesini oluşturan noktalardan biri de kan akışının olması gerektiği şekilde gerçekleşmemeye başlamasıdır.

Siroz Hemen Öldürür Mü?

Siroz hastalığının hayati riski yüksek olmasına karşın erken teşhis koyulduğunda bu oran düşmektedir. Siroz hastalığı ileri bir seviyeye taşındığında hayati risk oranı yükselmektedir. Hastalık erken evredeyken doğru tedavi yöntemlerinin uygulanması önem taşır. Erken teşhisin hayati bir öneme sahip olduğu hastalıktır. Siroz hastalığı erken tedavi edilir ise kişi hayatına devam edebilir.

Bu devam etme sürecinde ise uyması gereken belirli kurallar olabilir. Siroz hastalığının öldürmesi mümkün olsa da gelişen tedavi yöntemleri ile bu hastalığın riskini düşürmek mümkün. Kişiler hayatlarına sağlıklı bir şekilde devam etmek için tüm tedavi sürecine uymaları da önemlidir.

Siroz Hastalığının Tedavisi Var Mı?

Sirozun tedavisi hastalığın evrelerine göre değişmektedir. Erken evrede yapılan tedaviler hastalığın ilerlemesini engellemek ve iyileşmeyi sağlamaktır. Diğer tedavi yöntemleri ise hastalığın seviyesine göre farklı olabilir. Sirozun evresini ve ona göre de tedavisini belirleyebilmek için tanı süreci önem taşır. Siroz hastalığının tanısı farklı yollar ile koyulur. Tanı koyma yöntemleri şunlardır:

  • Semptom inceleme ve gözlem
  • Kan testleri
  • MRI ya da ultrason testleri

Son tanı yöntemi ise biyopsidir. Biyopsi ile karaciğerden örnek alınır ve böylelikle karaciğer dokusundaki zarar miktarı öğrenilir. Siroz hastalığının tedavi yöntemi ise bu testlerden elde edilen sonuçlara göre değişir. Siroz hastalığının tedavi yöntemleri şunlardır:

  • Düşük sodyum içeren diyet tedavisi
  • Kan seviye ve basınç düzenleyici ilaç tedavisi
  • Aşı
  • Organ nakli

Karaciğer Sirozu Olan Hasta Ne Kadar Yaşar?

Karaciğer Sirozu Olan Hasta Ne Kadar Yaşar?
Karaciğer Sirozu Olan Hasta Ne Kadar Yaşar?

Siroz olanların yaşama süresi teşhisin durumuna ve siroz hastalığının seviyesine göre değişir. Sirozun son seviyesinde olan kişilerin yaşama süresi çok uzun değildir. Siroz hastaları tedaviye devam ettikleri müddetçe 12 yıla kadar bu hastalık ile yaşayabilmektedirler.

Karaciğer naklinin yapılması ise kişinin tamamen iyileşmesini sağlayabilir. Bu noktada siroz hastalığı bulunan kişilerin organ nakli sonrasında da yaşamlarına dikkat etmesi gerekir. Belirlenen kurallara uyulması, diyetin dışına çıkılmaması ve alkol tüketilmemesi önerilir. Organ nakli siroz hastalığında kullanılan son tedavi yöntemidir ve nakil için düşünülen süreçten daha uzun sürebilmektedir.

Ayrıca Bakınız: Strese Bağlı Tansiyon Nasıl Düşürülür?

BİR CEVAP BIRAK

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen adınızı giriniz!